Het ideale vertrekkersjacht

Vertrekkersjacht, hoe te kiezen?

Wat is dat moeilijk. Het kiezen van een boot om langdurig mee te gaan varen, een vertrekkersjacht. Er is een bijna onmogelijke aantal typen boten te koop en een ieder heeft een mening over rompmateriaal, lengte en het merk. Je google je suf, vindt honderden sites en de verwarring wordt steeds groter.

Met de wens vertrekkersjacht ben je er niet. Hoe lang ga je weg, hoe lang ben je van de wal, ook in ondiep water kunnen komen, meer of minder single handed kunnen varen, hoe koud of warm is je vaarwater? Ik heb uiteindelijk voor mezelf een aantal criteria naast elkaar gezet om enige ‘versmalling’ van het aanbod te krijgen. En dat doe ik in 2 stappen. Eerst een lijstje met namen en typen van zeiljachten die tussen de 38 – 44 foot zijn en dan ook nog in 2 prijsklassen vallen.

Mijn ideale indeling

Ideale indeliung van een vertrekkersjacht
Een zeiljacht lay-out (Hanse 415) zoals gewenst

De eerste discussie is 4 of 6 permanente slaapplaatsen, of te wel 2 of 3 hutten. Ik ga voor 2. Voor een meezeilende gast zou een hondekooi of tijdelijke bed voldoende moeten zijn.  Groot voordeel van één hut over is een werkplaats en veel opbergruimte. Je ziet gelukkig bij veel zeiljachten zoals van een Hanse 385 tot aan de OVNI 445 dat een lege ruimte in plaats van een achterhut een optie is.

De tweede opmerking is een scheiding tussen douche ruimte en toilet met wasbak. Het liefst als twee separate ruimten. Eén van elk is voor ons voldoende. Het is geen charterboot waar ieder zijn eigen sanitair heeft.

Stahoogte, voor mij van belang. Ik ben 1,96 m, dus een kajuit entree moet hoger zijn. Binnen mag de hoogte best iets teruglopen. Je stoot je hoofd het meest bij in of uitstappen.

Opbergruimte. Hoe moeilijk om hierover iets te zeggen. In de ‘werkruimte’ zou ik toch een flinke hoeveelheid kastjes laten maken. Opslag achter bank, onder de vloer enzovoort. Wat is voldoende? Ik weet het niet. Maar eens kijken hoe verschillende zeiljachten dat doen.

Kijk op de pagina over Selectie Criteria hoe ik een short list gemaakt heb.

Geef een reactie

Overpeinzingen en voorbereidingen voor zeilreis de wereld rond