Spring naar inhoud

Duurzaam investeren of de hypotheek aflossen ?

Investeren voor duurzaamheid

investeren versus aflossen
De balans tussen duurzaam investeren en de hypotheek aflossen

In de vrije dagen van de winter 2014 nagedacht over huis en duurzaamheid, hypotheek en aflossen, de lopende kosten. Na wat rekenen bleek dat 'verduurzamen' (duurzaam investeren) economisch slimmer is en ook meer aansluit bij de wens van de familie om beter om te gaan met onze omgeving.
Het eindresultaat (mei 2014) is een verbetering van onze leefomgeving door een nieuwe dakkapel, dakisolatie, meer HR++ glas en zonnepanelen. Zowel onze weg hier naar toe als de vele overwegingen zijn het waard om te delen. Een onverwacht gevolg is dat ik gegrepen door deze bewustwording inmiddels ook bestuurslid ben bij Lokaal Energie Opwekken Oegstgeest en omstreken (LEOO). 🙂

De afwegingen

Minder energie gebruiken, 'betere' energie gebruiken, minder kosten, minder afhankelijk van olie en gas. Als ik eerlijk ben zochten wij de balans tussen minder kosten maar wel met het handhaven van ons comfort niveau. Aangenaam maar dan duurzaam, met eigen keuze vrijheid. En dus keken we naar ons energiegebruik als gezin voor huis, vervoer en consumptie.

Over vervoer is een hoop te zeggen. Misschien dat ik daar nog eens een aparte blog overschrijf. Voor consumptie hebben we wat kleine stappen gezet. We zijn ons bewust van de seizoen en lokale producten. We stoeien wat met de balans vlees versus vis, graan producten. Werk in uitvoering …

Maar de energie consumptie als gezin in ons huis is concreet te verbeteren. Vooral door een combi van efficiënter en duurzaam. De energierekening is gas en elektra (dag-nacht aansluiting) en eigenlijk is de gas de grootste component van de rekening.

Onze huis

Wij wonen in een jaren 70 huis waarvan de architect de filosofie "koud slapen" had en dus ouderwets enkel glas op de slaapkamers. Wel met er direct onder een grote CV radiator die wij toch vaak erg warm hebben staan. Kwaliteitshardhouten kozijnen die waarschijnlijk zo nog 30 jaar meegaan. Op de bovenste verdieping achter een brede dakkapel met al wel HR++ glas maar de zijwangen toch ouderwets, plaat, tempex, plaat. De dakkapel is nog goed van constructie en dak. Eén raam met barst, de rest is goed. Aan de voorkant een gesloten dak met een klein velux raam.
We koken op gas en hebben een elektrische oven, vaatwasser, magnetron en koel-vrieskast, wasmachine, 2 TV's, een berg opladers enzovoort. Een typisch 4 persoonshuishouden.

De grote besparingen

Verduurzamen is goed, verminderen van het gebruik is beter. Met behoud van comfort. Er is een prima investering te doen en veelal met een terugverdientijd van 2 tot 3 jaar. De grootste besparingen zijn het vervangen van de grootverbruikers die ouder zijn dan ~ 10 jaar.
Ik geef onderstand een lijstje met apparaten die allemaal enorm verbeterd zijn zoals Koel-vriescombi, Elektrische Oven, Vaatwasser, Combi Ketel, Wasmachine, Wasdroger en de Close-in Boiler. De vraag die gesteld wordt is "Moet je een apparaat vervangen als die niet kapot is?" Mijn antwoord is een overtuigend JA.

Dus de grootste besparing is simpelweg een efficiënter apparaat. Kies altijd een A+++. Dat komt mede omdat het vermogen (kW) en de tijd dat zij aan staan beiden hoog zijn. Een tweede besparing in € (als je zelf geen energie opwekt) is wel een apparaat met vertrager/klok kopen en nachtstroom gebruiken.

Anderhalf jaar geleden ging de vaatwasser kapot, vlak na de elektrische oven. Ook de koel-vrieskast was even oud, ongeveer 15 jaar. Een half jaar geleden hadden we sluiting in de close-in boiler. Deze was nog van de vorige bewoner (ik schat bijna 20 jaar oud) en ook dit was een energie slurper. We hebben ze allemaal vervangen en daarmee een kleine 1000 kWh ‘bezuinigd’ op onze elektra jaarrekening.

Het gasverhaal

Het verminderen van gasgebruik is minder makkelijk. De vervanging van de combiketel is hierboven al genoemd. We hebben dat 3 jaar gelden gedaan, maar ik heb daar geen gegevens van wat dat betekende voor de gasrekening maar we gingen van een hele klassieke naar een HR++ ketel. Daarna zijn er eigenlijk nog maar 2 zaken, minder gaan gebruiken en transitie.

De tweede besparing, minder gaan gebruiken is vooral minder warmte verliezen en dus isoleren. In ons geval was er dus nog een hele winst te behalen met dubbel glas en het aanpakken van de oude dakkapel. Hoe en wat te isoleren is erg afhankelijk van je huis. Heb je een appartement of een eengezinshuis, van welk bouwjaar, welke maatregelen zijn reeds genomen.

Ik heb ook gekeken naar vloerisolatie maar het uiteindelijk niet gedaan. Teveel wisselende geluiden, een affaire met giftig schuim, ik kreeg niet helder wat het besparingsmodel was. Daarnaast zou ik het altijd combineren met een elektrische vloerverwarming. Dan wordt het dus een nieuwe vloer enzovoort. Een echte project en voor ons voor nu te ingewikkeld, teveel een aanslag op het budget.

Als derde besparing noem ik transitie. Ik geef 3 voorbeelden die wij tegen zijn gekomen en wat we gedaan hebben. Het eerste voorbeeld zal bij velen van jullie herkenbaar zijn of zelfs aanwezig zijn. De Combiketel staat 2 hoog en beneden wil je aan het aanrecht regelmatig even snel een beetje warm, lauw water hebben om iets af te spoelen, je handen te wassen, noem het maar. De kraan moet een minuut draaien op volle kracht voor er warm water komt, die je vervolgens met koud water bijmengt. Onze oplossing een Close-in boiler (65 graden, 10 liter) onder het aanrecht. Ook hier geldt weer heb je een oude (zoals wij, ouder dan 15 jaar) direct vervangen door een veeeel efficiëntere. Een alternatief is een ingebouwde waterkoker (100'), tegenwoordig zelfs geïntegreerd met je warm/koud kraan. Wij hebben dat niet gedaan vanwege twee jonge kinderen, we vonden dat toch wat eng.

Voorbeeld 2 licht voor ons in de toekomst. We koken nu nog op gas, ik ben nog steeds verliefd op mijn ruim 15 jaar oude 5-pitter van Smeg. Ik ben gek op Wokken, de grillpan, snel bereiden op hoog vuur. Maar ook deze oude dame nadert het einde van haar technische levensduur. En dan is vervangen door inductie een goede optie. Want elektriciteit is voor mij inmiddels dankzij de zonnepanelen een betere en goedkopere energiebron.

Het derde voorbeeld is de grootste verbetering maar daar zal ik nog wel een jaar of 5, misschien wel 10, mee moeten wachten. Een elektrische auto. Die 5 jaar hangt op een paar dingen:

  • een nieuwe generatie accutechnologie voor meer bereik;
  • meer landpalen all over the place in Nederland
  • een oude kastanje boom naast mijn schuur die ik maar niet wil omhakken;
  • betere (meer rendement) panelen voor op mijn schuur om de extra capaciteit voor de auto op te wekken

Maar goed, een horizon van 5 tot 10 jaar betekent nu niks doen.

Afronding

Kern van het verhaal is dat duurzaam investeren bestaat uit vervangen, isoleren en dan zelf opwekken. In mijn volgende blog wil ik iets vertellen over de Nieuwe Energie, waarop te letten bij zonnepanelen maar ook over het terugvragen van de BTW (scheelt ~ € 1.500) en hoe ik de verbouwing en panelen gefinancierd heb. Met een aantal mensen in Oegstgeest verzamelen we veel informatie. Die publiceren we ook LEOO.nl. Wil je geïnformeerd blijven en zelf duurzamer worden dan is lid worden van LEOO de beste optie, volg de link voor het inschrijfformulier

3 gedachten over “Duurzaam investeren of de hypotheek aflossen ?

  1. Nick

    Investeren in het huis is altijd erg handig om dat te doen. zo kan je toch de kosten in de loop der jaren dat je er wonen mag het uitbesteden om zo je eigen paleis te maken.

  2. smitsulbaran@gmail.com

    Ik heb nog eens gekeken het verschil tussen A++ en A+++ apparaten. Maar met een levensduur langer dan 4 jaar geeft A+++ altijd een beter rendement. Bij wasmachines en vaatwassers zijn ze ook zuiniger met water. Voor wasmachines geldt dat een deel van de verbetering ook zit in meer kilo's per keer. Zeven kg machines zijn inmiddels de norm...

Reacties zijn gesloten.